miercuri, 27 iunie 2012

Legenda nestiuta a scufundarii Titanicului: "Cat de mortala poate fi o carte !?"

Probabil toata lumea a auzit de faimoasa poveste a "Titanicului" , acesta fiind cel mai mare pachebot care s-a construit vreodata . La vremea aceea se spunea ca acest vas pe numele lui real  "RMS Titanic" , este cel mai sigur vas construit vreodata , nescufundanbil , foarte luxos , iar toti cei care au prins bilet in prima si ultima lui croaziera au fost considerati atunci , niste oameni foarte norocosi  , dar s-a demonstrat la "intalnirea" Titanicului cu ICEBERGUL , ca oamenii nu au fost asa norocosi , si nici vasul nu este nescufundanbil .
  Acest articol nu este despre povestestea scufundarii Titanicului , si este despre o poveste sau mai bine zis un roman care a fost scris cu 14 ani inaintea scufundarii vasului .  Daca puteam noi ca oameni sa prevestim anumite lucruri care s-ar putea intampla intr-un viitor mai departat sau apropiat , nu pot sa confirm , dar nici sa spun sigur ca nu se poate , deoarece viata ne invata ca totul este posibil , dar ceea ce pot sa va spun sigur este ca povestea pe care o voi prezenta in acest articol m-a pus putin pe ganduri , si ma face sa cred ca totul nu este o simpla coincidenta .

  Scufundarea celebrului vas de croaziera a fost prevazuta , cu 14 ani inainte , de catre scriitorul american Morgan Robertson , care in romanul sau intitulat "Fuility" , a descris in amanunte tragedia naufragiului. Acest roman scurt care evoca slabiciunea omului in fata fortei destinului, expune cu exactitate ce avea sa se intample peste 14 ani . Vasul pe care se petrece actiunea din "Futility" , s-a lovit de un iceberb , dupa care s-a scufundat , ducand in adancuri majoritatea pasagerilor , motivul fiind numarul insuficient al barcilor de salvare , la fel ca si in cazul Titanicului . Coincidentele nu se opresc aici : datele tehnice ale navei , numarul de pasageri , stricaciunile provocate de impact , toate aceste amanunte sunt identice cu cele aferente tragediei Titanicului . Pana si numele vaporului din carte este aproape identic: "Titan" . De remarcat este faptul ca Titanicul a inceput sa se construiasca la 9 ani dupa aparitia cartii , astfel incat autorul nu avea cum sa cunoasca proiectul si sa se inspire din el . Se pare ca Robertson a declarat ca a fost inspirat de un "colaborator divin" , un spirit care ii ordona existenta si ii transmitea inspiratia literara , acesta fiind singurul raspuns pe care a putut sa il dea , atunci cand a fost intrebat cum a prevazut totul atat de exact . Dupa tragedie , Robertson a fost considerat un "diavol" , geniu negru , iar de atunci , toate publicatiile i-au refuzat dreptul de a mai scoate vreo carte pe piata .
  Printr-o ironie a sortii , in prima si ultima calatorie a Titanicului , doar un singur marinar din echipaj , avea cu el un exemplar al romanului lui Robertson . Pe masaura ce inainta in lectura panica pune stapanire pe el , iar dupa ce a terminat de citit era atat de ingrozit,incat atunci cand vasul a ajuns in portul orasului Southhempton a hotarat sa abandoneze croaziera , decizie care i-a salvat viata . Deasemenea , in ultima clipa au refuzat , sa calatoreasca inca 55 de oameni . Printre acestia s-a aflat si miliardarul John Morgan , detinatorul ambarcatiunii care s-a declarat bolnav in mod subit . Un mare negustor al acelor timpuri , pe nume Wood , a refuzat si el calatoria deoarece sotia lui a primit o scrisoare anonima care continea o avertizare foarte stranie :"daca nu vreti sa va pierdeti sotul , atunci faceti tot posibilul ca sa-l razganditi de la calatorie" . Ceilalti care au abandonat in ultimul moment , au motivat asta prin faptul ca au avut diferite presimtiri , ciudate dar puternice .
 Cel mai socant caz , a fost cel al secundului , acesta renuntand sa plece in calatorie chiar in momentul cand se ridica ancora , intrucat in noaptea anterioara a visat vasul scufundandu-se . Acesta a ramas la tarm , dar sub impulsul spaimei acesta a uitat sa ii dea capitanului cheia de la dulapul cu binocluri . Presa britanica a spus la aceea vreme ca , daca echipajul ar fi avut binocluri , iceberg-ul urias ar fi fost vazut , iar catastrofa putea fi evitata.

  Va urma...

8 comentarii:

 1. Pfoaai. M-ai ţinut cu sufletul la gură. Chiar aşa să se fi întâmplat?:O

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da este foarte reala povestea ... Mai sunt cateva chestii mai putin stiute despre Titanic , am si scris Va urma ... Mi-a spus si mie o prietena despre aceasta poveste , ea citind intr-o carte : Enigme de pe Terra sau ceva de genul , si de acolo am scris si eu , mi-a scanat ea cateva pagini .Aceea carte curpinde foarte multe povesti "stranii" , care s-au intamplat cu adevarat . Sper ca voi face rost de carte cat mai curand :) !

   Ștergere
 2. dap, de faya cu cartea stiam.
  de asta cu binoclurile si ailalti care nu s+au mai imbarcat nu.
  a fost ceva la mijloc.
  insa am o nelamurire.
  ala de avea cartea la el, o citea in timp de titanicul mergea pe mare nu_
  si ala a citit cartea si s+a dat jos de pe vapor la prima sau cum_
  ca nu stoiu ca titanicul sa fi facut vreo escala (nu stiu eu)

  RăspundețiȘtergere
 3. Da o citea in timp ce Titanicul mergea si vazand ca se intampla ca in carte cand au ajuns in portul din Southhempton (aici a facut escala Titanicul) s-a hotarat sa coboare . Imi citii si eu articolul din nou , si am observat ca nu am mai scris ca a si coborat , acum am modificat :)) . Mersi ca mi-ai atras atentia.

  Si vream sa te intreb ce este chestia aia pe care ai zis sa o scot ca nu stiu ...

  RăspundețiȘtergere
 4. Uau este o istorie foarte interesanta Daca lar fi ocolit oare mai era in functiune este foarte tare daca as putea sa gasesc acea carte sper sa mai scrieti a fost foarte interesanta
  Si ma tinut cu sufletul la gura cine a scris acest articol ii multumesc ca a vrut sa inpartaseasca asta cu noi ii multumesc mult de tot

  RăspundețiȘtergere
 5. Iubesc Titanicul si in fiecare zii ma intreb:Oare cum o fi sa fii in locul acelor oameni care acum are fi avut copii si nepoti poatee??Uras intamplarea asta!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Titanicu pare un vapor foarte ciuda dar se pare ca a fost foarte fascinant po veste lui deoarece daca nu iera fascinant nu se caceau 1000 de articole ciar si film de spre el mie mia placut povestea

  RăspundețiȘtergere